VII Festa de l’Oli de Ginebre: tradició, patrimoni i creativitat a Riba-roja d’Ebre
- La festa, organitzada per l’associació “Amics de Riba-roja”, se celebrarà de l’1 al 3 de novembre amb un ampli programa d’activitats que inclou la inauguració d’un nou forn d’oli de ginebre
- El director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau, presentarà el documental “Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre. Els vestigis d’una destacada indústria ebrenca”
- El cartell d’enguany ha estat dissenyat per l’il·lustrador riba-rojà Ferran Orta Terré
Riba-roja d’Ebre es prepara per viure una nova edició de la Festa de l’Oli de Ginebre, que tindrà lloc de l’1 al 3 de novembre. Aquesta celebració, que ja arriba a la seva setena edició, és organitzada per l’associació Amics de Riba-roja i ofereix un programa ple d’activitats per a tots els públics. La festa vol fer valdre una de les tradicions més arrelades del municipi: la producció d’oli de ginebre, un llegat que connecta el poble amb el seu patrimoni històric i industrial. A més de la tradicional destil·lació d’oli de ginebre, s’hi podran trobar xerrades, exposicions d’art, una fira d’artesania i oficis tradicionals, tallers, un dinar popular, i una visita guiada a un forn d’oli de ginebre, entre altres activitats.
Revalorant el talent local: Ferran Orta Terré, autor del cartell de la festa
El cartell oficial d’aquesta edició de la Festa de l’Oli de Ginebre ha estat dissenyat per l’il·lustrador local Ferran Orta Terré, un artista de renom vinculat al poble. Amb aquesta col·laboració, els Amics de Riba-roja volen posar en valor el talent artístic del municipi, reconeixent la creativitat que emana de la comunitat. Ferran Orta, format en il·lustració a Tarragona i Barcelona, ha destacat en el món de la il·lustració editorial, amb diverses obres reconegudes i guardons en l’àmbit internacional.
Divendres, 1: Inauguració d’exposicions i xerrada sobre la fauna local
El cap de setmana de la VII Festa de l’Oli de Ginebre començarà divendres, 1 de novembre, amb la inauguració d’una exposició de dues pintores vinculades a Riba-roja: Pepita Montuenga i Júlia Pérez. Aquestes dues artistes, que han desenvolupat les seves carreres en l’àmbit de la docència, han fet de la pintura una passió que han pogut cultivar amb més profunditat després de la seva jubilació. L’exposició s’inaugurarà a les 19 h a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament i representa un altre exemple de com la festa vol destacar i donar visibilitat al talent artístic local.
A continuació, a les 20 h, es durà a terme una interessant xerrada sobre els ocells de la Ribera d’Ebre a càrrec de l’ornitòleg Enric Ortega Gonzalez, que permetrà als assistents conèixer millor la fauna autòctona de la zona.
Dissabte: Inauguració del nou forn d’oli de ginebre a càrrec de Victòria Almuni i fira d’artesans
La jornada de dissabte 2 de novembre començarà amb una sortida etnobotànica a la Garita, a les 9 h del matí, centrada en el càdec (el ginebre), planta clau en la destil·lació de l’oli. Aquesta activitat forma part de les sortides del Grup Local Ribera d’Ebre de Flora Catalana i serà dirigida per la naturòpata Anna Català. Durant el passeig, es podran descobrir les propietats i usos d’aquesta planta en el seu entorn natural, aprofundint en el coneixement del medi.
El moment àlgid de la jornada arribarà a les 11 h, amb la inauguració del nou forn d’oli de ginebre situat al carrer Casetes 24. Aquest forn, creat pel mestre artesà Antonio Pérez, és una peça clau en la recuperació d’aquest ofici tradicional i serà inaugurat per Victòria Almuni, directora de Cultura als Serveis Territorials de les Terres de l’Ebre. La inauguració donarà pas a la demostració de la destil·lació en sec de l’oli de ginebre, un procés artesanal que serà explicat detalladament per tal de mostrar com es transformaven els troncs i arrels de ginebre en l’apreciat oli.
Paral·lelament, durant tot el matí, es podrà gaudir de la fira d’artesans i oficis tradicionals que tindrà lloc al mateix carrer Casetes, on diversos professionals mostraran les seves habilitats en treballs artesanals. També hi haurà tallers d’oli de ginebre per a totes les edats, oferint una experiència interactiva als assistents, i una animada batucada amb els Figots Satànics.
Al migdia, a les 14 h, es celebrarà un dinar popular amb paella, amanida i postres.
Dissabte tarda: Documental sobre els forns d’oli de ginebre del MNACTEC
La tarda de dissabte també oferirà un dels plats forts del cap de setmana: la presentació del documental “Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre. Els vestigis d’una destacada indústria ebrenca”, produït pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). La presentació tindrà lloc a les 17 h a la Societat La Llum del Dia i comptarà amb la participació de Jaume Perarnau, director del museu, i l’antropòleg Josep Fornés, que presentaran aquest projecte audiovisual.
El documental valora la història i la importància dels forns d’oli de ginebre a Riba-roja i explica com aquestes construccions van ser fonamentals en la producció de l’oli, un recurs utilitzat tant en usos medicinals com en diversos àmbits domèstics. La conferència de Jaume Perarnau aprofundirà en la història d’aquests forns, la seva tecnologia i la rellevància que van tenir en el desenvolupament industrial de la comarca. Serà una oportunitat única per entendre millor aquest aspecte clau del patrimoni industrial català i local.
Diumenge,3 : Visita guiada a un forn d’oli de ginebre
Per finalitzar el cap de setmana, diumenge 3 de novembre, es durà a terme una visita guiada a un forn d’oli de ginebre, de 9 h a 13 h. Durant la visita, els participants podran conèixer de prop el procés de construcció i funcionament d’aquests forns, una part essencial de la història local. Aquesta activitat permetrà als assistents submergir-se en el patrimoni cultural de Riba-roja, entenent la importància de preservar aquestes construccions per a futures generacions.
Forns d’Oli de Ginebre: Un patrimoni a preservar
Els forns d’oli de ginebre són construccions tradicionals que formaven part de l’economia de Riba-roja i la Ribera d’Ebre. Són unes construccions circulars fetes de pedra seca i recobertes d’argila, amb una coberta semiesfèrica, dissenyades per destil·lar l’oli de ginebre mitjançant calor seca. A l’interior, el “tupí” o recipient contenia troncs de ginebre, que, en ser escalfats, desprenien una substància que es convertia en oli. Aquest oli, conegut per les seves propietats terapèutiques, s’utilitzava com a remei per a malalties tant d’humans com d’animals i per altres usos domèstics. La seva producció complementava les tasques agrícoles a Riba-roja d’Ebre i aprofitava els recursos del bosc local.
Béns culturals d’interès nacional en la categoria de Zona d’Interès Etnològic (ZIE)
La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat ha iniciat l’expedient per declarar bé cultural d’interès nacional deu antics forns d’oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre, classificats com a zones d’interès etnològic. Els forns inclouen els de Sant Francisco, Mariano Agustí de Ca Balances, Rosildo, Cadolles de Carlets, Racó de les Fosses, Vall de Valera, Quimet del Recader, Miquel del Sim i Valldeporcs de Catxap. Amb aquesta designació, Riba-roja es convertirà en la setena ZIE de Catalunya, un reconeixement que enalteix la història local i reforça el compromís amb la preservació del patrimoni cultural i etnològic de la Ribera d’Ebre.
Amb la VII Festa de l’Oli de Ginebre, Amics de Riba-roja referma el seu compromís amb la preservació d’aquest patrimoni industrial, recuperant la memòria d’una activitat que va marcar la seva història i mantenint-la viva per a futures generacions.