Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre, presents al Congrés OcioGune 2024
- El Foro OcioGune reuneix investigadors d’una dotzena d’universitats per explorar l’oci, la sostenibilitat i la ciutadania inclusiva
- La presència dels forns d’oli de ginebre al congrés reforça el treball de l’associació Amics de Riba-roja per preservar i donar a conèixer aquest patrimoni únic
Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre han tingut una destacada presència al Foro Internacional OcioGune 2024, celebrat els dies 26 i 27 de setembre a la Universitat de Santiago de Compostel·la. Aquest congrés ha reunit acadèmics de diverses universitats per debatre sobre l’oci, la sostenibilitat i la inclusió social.
La professora Gilda Hernández, cap de càtedra de Turisme a l’Institut Químic Sarrià, ha presentat la ponència “Protección, difusión y divulgación del patrimonio industrial: los hornos de aceite de enebro de Riba-roja d’Ebre”, on ha destacat aquests forns com un exemple de turisme comunitari i sostenible. La seva intervenció ha inclòs la projecció del documental “Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre. Els vestigis d’una destacada indústria ebrenca”, produït pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). Aquest documental, que es presentarà oficialment a Riba-roja el pròxim 2 de novembre, durant la VII Festa de l’Oli de Ginebre, detalla la història i el valor industrial d’aquests forns.
Durant la seva presentació, Hernández ha subratllat la importància d’una planificació turística que integri les comunitats locals i preservi tant el patrimoni material com immaterial. Ha destacat que és essencial mesurar els impactes del turisme amb indicadors ambientals, socials i econòmics, i ha advocat per un model turístic regeneratiu, capaç de minimitzar els efectes negatius i potenciar el desenvolupament local. “La participació activa de la comunitat en la gestió patrimonial assegura la continuïtat i la sostenibilitat del projecte”, ha afirmat.
La presència dels forns d’oli de ginebre al congrés ha servit per reforçar el treball de l’associació Amics de Riba-roja, que durant anys ha lluitat per preservar i donar a conèixer aquest patrimoni industrial únic. Aquest reconeixement acadèmic consolida els esforços de l’entitat no només en la conservació física dels forns, sinó també en la seva promoció com a recurs turístic vinculat al patrimoni cultural local.
El Foro Internacional OcioGune Compostela 2024, celebrat els dies 26 i 27 de setembre a la Universitat de Santiago de Compostel·la, és un espai per a la reflexió i el diàleg sobre temes relacionats amb l’oci, l’educació i els reptes socials contemporanis. Aquesta edició s’ha centrat en la temàtica de “Temps, ciutats sostenibles i emergència climàtica”, amb l’objectiu d’explorar com l’educació i el lleure poden contribuir a la creació d’espais urbans sostenibles i la transició cap a models socioecològics més responsables.
La Red OcioGune, creada el 2009 i integrada per grups de recerca i investigació d’una dotzena d’universitats, és una xarxa interdisciplinària que promou la investigació i desenvolupament en l’àmbit del oci, la ciutadania inclusiva i el desenvolupament humà.