Amics de Riba-roja comparteix amb els veïns de Sagàs els coneixements sobre d’Oli de Ginebre
- Avui han participat activament en els actes de la XVII Fira de Sant Andreu de Sagàs, al Berguedà
Una delegació d’ Amics de Riba-roja ha participat activament en la XVII Fira de Sant Andreu de Sagàs, que se celebra en el marc de la festa major del municipi. La Fira ha servit com a escenari per a una trobada cultural i de preservació del patrimoni ancestral compartit entre Riba-roja i aquest poble del Berguedà: l’oli de ginebre.
Precisament, un dels moments destacats de la jornada ha estat la destil·lació d’oli de ginebre, una pràctica antiga que ha ressorgit gràcies als esforços de moltes persones, incloent-hi tant Amics de Riba-roja com la comunitat del Lluçanès i el Berguedà. La tècnica d’elaboració d’aquest oli, amb l’extracció artesanal dels olis essencials del ginebre, ha estat recreada amb fidelitat als processos tradicionals, utilitzant el foc com a eina fonamental.
Els organitzadors de la fira han convidat Amics de Riba-roja a compartir la seva experiència en una xerrada sobre els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre. Aquesta ha estat una molt bona oportunitat que ha permès mostrar la riquesa cultural i el llegat que els dos territoris comparteixen en aquest àmbit.
La relació entre Amics de Riba-roja i els pagesos del Lluçanès i el Berguedà es remunta a l’any 2015, quan la nostra primera visita a aquestes comarques de la Catalunya Central va obrir un camí de coneixement i intercanvi. Persones com Pep Vila de Prats de Lluçanès o Benet Pons, i el seu cunyat Jaume, de Sagàs, van transmetre en detall el procés d’obtenció d’aquest producte ancestral, establint així, amb Amics de Riba-roja un vincle fructífer entre les dues comunitats.
Més tard, els amics del Lluçanès van fer el seu propi viatge cap a Riba-roja, i van quedar impressionats per l’escala i complexitat dels nostres forns, construccions de major envergadura i complexitat que les tradicionals a la seva zona.
Aquest intercanvi enriquidor ha estat una oportunitat per a ambdues comunitats de compartir i aprendre els uns dels altres, reafirmant la importància de preservar i difondre les tradicions i pràctiques ancestrals que enriqueixen el nostre patrimoni cultural comú.