El doctor Josep Maria Gatell, referent mundial en la recerca sobre la SIDA, visita els forns l’oli de ginebre
- · Cada cop són més els experts, arqueòlegs, antropòlegs, historiadors, gestors del patrimoni així com universitats i centres de recerca que s’apropen a Riba-roja per conèixer de primera mà els forns
El passat 21 de juliol, Amics de Riba-roja vam tenir el privilegi i l’honor de poder ensenyar els forns d’oli de ginebre al doctor Josep Maria Gatell, un dels metges i científics més reconeguts en la investigació del VIH /sida a escala mundial. Acompanyat de la seva esposa Rosa, ambdós van compartir amb nosaltres una jornada inoblidable amb els forns com a fil conductor d’un tast del nostre riu, del nostre paisatge i del nostre poble. La cirereta final a la visita va ser la clotxa cuinada per la Fina Querol, amb la que els nostres convidats han quedat entusiasmats.
Va ser Francesc Castellví, amic de la família Gatell, qui va propiciar l’encontre entre el professor i el president de la nostra entitat, Josep Aguilà, durant un dinar a Sitges. Allà van parlar de la tasca d’Amics de Riba-roja en la recuperació del patrimoni local i més concretament del descobriment i recuperació dels forns d’oli de ginebre. El Doctor Gatell, com a bon científic, ràpidament va manifestar la seva curiositat per conèixer aquestes curioses construccions de les quals no n’havia sentit parlar mai.
Durant la seva estada al poble vam tenir ocasió d’ensenyar-los el forn de Mariano Balances, un dels millors conservats i el del Miquel del Sim, un forn que Amics de Riba-roja acaba de recuperar gràcies a les excavacions dutes a terme aquest estiu pels estudiants de GRAMPUS sota la direcció de l’empresa d’arqueologia ILTIRTA.
Un tast de dos forns en situacions diferents que permeten mostrar, d’una banda, l’envergadura d’aquestes singulars construccions i de l’altra, la feina ingent que envolta la seva recuperació i conservació.
Encuriosits, i ja durant la confiança que brinda haver compartit una clotxa i uns riures, vam preguntar en Gatell perquè havia manifestat interès a venir al nostre poble a veure els forns. El científic, amb la seva veu pausada i paraules ben pensades ens va confessar: “he viatjat per tot el món, per feina, per oci, us podeu imaginar que he vist de tot, però dels forns d’oli de ginebre no n’havia sentit parlar mai… tenia curiositat i els volia veure”.
Com bé diu el nostre gran amic Pep Fornés, “quan el talent ens visita és que allò que protegim té interès”. De fet, i afortunadament, cada cop són més els experts, arqueòlegs, antropòlegs, historiadors, gestors del patrimoni així com universitats i centres de recerca que s’apropen a Riba-roja per conèixer de primera mà els forns. Ara només falta que nosaltres ens ho creguem de debò.
Josep Mª. Gatell
El Dr. Josep M. Gatell va néixer a Bràfim (Tarragona) en el 1951. Es va llicenciar en Medicina en el 1976 a la Universitat de Barcelona i es va doctorar a la mateixa Universitat en el 1981 (Premi Extraordinari). Va fer la residència en Medicina Interna (1976-80) en l’Hospital Clínic de Barcelona i es va especialitzar en Malalties Infeccioses en el Massachusetts General Hospital (Harvard Medical School) de Boston i en el mateix Hospital Clínic. Ha estat Cap del Servei de Malalties Infeccioses i SIDA de l´Hospital Clínic i Catedràtic de Medicina de la Universitat de Barcelona.
Ha publicat més de 700 articles internacionals citats més de 20.000 vegades, la majoria sobre SIDA. És coautor de més de 50 llibres sobre Malalties Infeccioses i autor principal de diferents llibres sobre VIH i SIDA.
Les seves principals línies d’investigació en el camp de la SIDA se centren en l’eficàcia i tolerància de nous fàrmacs i combinacions antivirals i en la immunopatogènia de la infecció pel VIH i el desenvolupament de vacunes terapèutiques i preventives.