Riba-roja acull un nou camp de treball internacional amb estudiants universitaris en el marc del Programa GRAMPUS ERASMUS+

  • Durant el mes de juny 8 estudiants de GRAMPUS Heritage & Training han fet un ERASMUS sobre els forns d’oli de ginebre i la cultura i història local
  • En aquest tercer any de col·laboració s’ha finalitzat la consolidació del forn de Miquel del Recader i s’ha iniciat l’excavació del forn de Miquel del Sim

Per tercer any consecutiu estudiants del programa GRAMPUS Heritage & Training han fet un Erasmus+  a Riba-roja d’Ebre per treballar en la recuperació dels forns d’oli de ginebre. Tot i que gran part de la seva activitat  es focalitza en aquesta tasca arqueològica, Amics de Riba-roja ha dissenyat per a ells un ampli programa d’activitats per apropar-los a la cultura, la història i les tradicions de Catalunya, de manera que aquests alumnes, provinents majoritàriament del Regne Unit, tornen al seu país amb una idea més que acceptable de Catalunya, les Terres de l’Ebre i Riba-roja.

Durat la darrera setmana de juny al grup de 8 estudiants de GRAMPUS s’hi va sumar un grup de sis arqueòlegs de Cumbria (Gran Bretanya) que van manifestar molt d’interès pels forns d’oli de ginebre i amb els quals també vam tenir l’oportunitat de compartir experiència i coneixements.

Han estat dies intensos on les tasques d’excavació dels forns s’han complementat amb visites culturals, patrimonials, històriques, tasts gastronòmics i una molt bona convivència amb la gent del poble.  Estudiants, arqueòlegs, membres d’Amics de Riba-roja, han compartit aquests dies àpats típics com la paella o la clotxa; han visitat els carrers de Riba-roja, la part antiga, el mirador de la Pena, l’església, Santa Madrona, l’ermita de Berrús, l’ermita de Santo Domingo i els carrers de barri, la Garita, el pantà de Riba-roja, la Reserva Natural de Sebes, han fet una excursió amb el llaüt “El Roiget”, han ballat sardanes, s’han banyat al riu, han visitat la Punta del Duc i han caminat dins d’una trinxera de batalla de l’Ebre.

L’empresa d’Arqueologia ILTIRTA, encarregada de dirigir els treballs de les excavacions, està acabant d’enllestir la Memòria de tots els treballs realitzats als forns aquest estiu. Mentrestant podem avançar la feina feta aquest any que s’ha centrat en dos forns, el Forn de Quimet del Recader i el de Miquel del Sim.

Forn de Miquel del Sim

Aquest any els alumnes de Grampus han començat les excavacions d’aquest interessant forn, que ara presenta un aspecte molt diferent del d’abans dels treballs. Els estudiants han fet un treball impressionant, a partir de les poques pedres que sobresortien del terra, i han descobert una “catedral”. d’això en donen fe les fotografies que adjuntem.

A Amics de Riba-roja ens satisfà especialment haver començat les tasques de recuperació d’aquest forn, perquè també signifiquen un homenatge a Miquel Cervelló, un home que va col·laborar estretament des del principi amb la nostra entitat amb aportacions que han estat cabdals per la recuperació d’aquest insòlit patrimoni descobert al nostr municipi.

En Miquel del Sim va ser un pagès de Riba-roja, amb un gran coneixement de la natura, que ens va facilitar molta informació oral sobre els forns de ginebre. Fa només 9 anys va ensenyar a Antonio Castellví i a Josep Aguilà un forn de ginebre que romania soterrat entre oliveres i ametllers al seu tros.

La sorpresa d’Antonio i Josep va ser majúscula en trobar un forn sobre terra quan Miquel Cervelló sempre havia sostingut i havia demostrat que tots els forns necessitaven reposar sobre una superfície dura com una roca plana o una llosa.

En aquella ocasió, davant la sorpresa i perplexitat dels dos amics, Miquel del Sim els mostrava unes pedres de forma circular, però assentades sobre el terra… en Miquel va posar la mà sobre l’espatlla de Josep i tot assenyalant la terra va dir, irònicament: “Josep, fa 50 anys que vaig transportar aquesta terra aquí per eixamplar la terrassa i algun dia vosaltres retirareu aquesta terra”. I així va ser. Miquel amb una premonició sorprenent va avançar i pronosticar el que ha passat aquest estiu.

Com que no era factible que els alumnes retiressin la terra que protegia el forn en només 3 setmanes, -estem parlant de més de 5 tones-, prèviament Amics de Riba-roja va contractar els serveis d’una excavadora que, durant 5 dies i sota el control d’arqueòlegs de l’ILTIRTA i d’un aparellador, va obrir una rasa d’aproximadament un metre d’ample donant marge de seguretat al forn d’oli de ginebre.

Un cop retirada aquesta terra, els alumnes, dirigits pels arqueòlegs Marina Prats i Òscar Escala, van començar l’excavació arqueològica pròpiament dita.

Cada dia apareixien coses noves i que anaven fent canviant i virant les teories inicials. Va ser el cas de la pila de recollida d’oli, que inicialment es pensava que seria una pila visible excavada a la roca a 5 uns metres del forn, però que, en excavar en aquella direcció, només es va destapar la roca plana sense cap canal de connexió amb el forn, la qual cosa va obligar a descartar aquesta primera hipòtesi.

L’excavació va continuar en una part del terreny molt tacada d’oli de ginebre negre, la recerca es va dirigir a aquella zona, la qual cosa va permetre localitzar i netejar completament la piscina en pocs dies.

A la part oposada del forn s’ha treballat el que podria ser la porta d’entrada, molt més gran que la resta de portes dels diferents forns que tenim localitzats. A l’espera de més anàlisis, de moment els arqueòlegs pensen que aquestes parets i porta poden ser alguna cosa més, perquè no s’aixequen damunt de la roca sinó a terra.

En una futura intervenció en aquest forn caldrà retirar del seu interior – el tupí- les pedres provinents de la coberta del forn que en el seu dia es va enderrocar.  

Forn de Miquel del Recader

Fa dos anys que els estudiants de Grampus van començar a treballar en el forn de Miquel del Recader. Enguany un equip de quatre alumnes sota la direcció de Marina Prats han acabat totes les obres, arribant al nivell inferior de l’olla interior. Dins d’aquesta olla han descobert la xarxa de canals per a la recollida i canalització de l’oli de ginebre, com també la sortida d’aquests. La xarxa d’aquest canal no té forma d’espina de peix o branca d’arbre, al contrari del que pensàvem, aquests canals tenen formes geomètriques com rectangles o rombes.

A la part externa de la paret exterior, els estudiants han descobert la sortida d’oli i el canal per recollir-lo i descarregar-lo dins de la pila de recollida d’oli de ginebre. Finalment, també s’ha descobert  que l’obertura correspon a la porta d’accés del forn tant a la cambra de combustió com a l’interior de l’olla. Casualment, coincideix amb la rampa de terra deixada en anys anteriors per poder accedir a l’obra dins l’olla.  

Al final dels treballs d’excavació, els estudiants van fer una presentació pública de tots els treballs fets davant de més de 50 persones a la Zona Líquida.

Roser Cervelló, filla de Miquel del Sim, en agraïment a la tasca acomplida, va convidar a tot l’equip a una paella al costat del riu en un ambient alegre i distès.                                                                                              

Grampus Heritage and Training Ltd és una organització sense ànim de lucre amb seu al nord-oest d’Anglaterra. Des de l’any 1997 es dedica a la gestió i promoció de projectes europeus relacionats amb la cultura, el patrimoni, l’arqueologia i el medi ambient. Son promotors del Programa Erasmus + i ofereixen oportunitats de formació finançades mitjançant aquest programa a estudiants del Regne Unit, graduats recents i treballadors joves.