Un grup de professionals britànics visita Riba-roja en el marc d’un programa de desenvolupament rural europeu

•            Amics de Riba-roja ha dissenyat un complet programa que inclou la visita als espais de la Batalla de l’Ebre, les coves de Benifallet, el Parc Natural de Sebes, els llocs emblemàtics i històrics del nostre poble, els forns d’oli de ginebre, la navegació per l’Ebre i una visita cultural a Reus

•           Durant una setmana, el grup, que participa en el programa PRIDE (Partnership for rural Improvement & Development in Europe) de Grampus Heritage and Trainning han conegut de primera mà la història, el patrimoni, la cultura i les tradicions de les nostres comarques

Riba-roja d’Ebre ha acollit del 27 d’abril al 4 de maig un grup del Programa de Millora i Desenvolupament Rural a Europa (PRIDE) que organitza Grampus Heritage and Training.  Amics de Riba-roja col·labora des de fa uns anys amb aquesta organització sense ànim dedicada a la gestió i promoció de projectes europeus relacionats amb la cultura, el patrimoni, l’arqueologia i el medi ambient.

A través d’aquest programa europeu, Amics de Riba-roja ha trobat una fórmula que permet promocionar el nostre poble arreu a través de l’experiència dels participants que durant uns dies de convivència coneixen de prop la història, la cultura, les tradicions i el patrimoni de Catalunya en general i els elements patrimonials més diferencials de les nostres comarques en particular.

Els dotze professionals que durant aquesta setmana han conviscut amb nosaltres, provenen d’un consorci britànic de socis del nord d’Anglaterra i Escòcia com National Trust, Natural England, Yorkshire Dales NP, Earth Doctors, VAR Initiative, Sublime Foundation, The Environment Partnership, Forestry Commission, Eden Arts, entre d’altres. Tots ells treballen en l’àmbit del desenvolupament rural sostenible basat en la cultura i la natura.

Amics de Riba-roja ha dissenyat per aquest grup un complet programa d’activitats amb visites als escenaris de la Batalla de l’Ebre com el poble vell de Corbera o la Punta del Duc; als forns d’oli de ginebre, passejades pel riu, visita al Parc Natural de Sebes o al castell i el refugi antiaeri de Flix. El colofó final a la seva estada va ser la visita a Reus on el grup de Grampus va ser rebut a l’ajuntament per l’alcalde de Reus Carles Pellicer. Abans, van tenir l’oportunitat de visitar l’exposició “Oli de ginebre. Remei i Patrimoni” al Palau Bofarull. L’estada a Reus es va completar amb una visita al Centre d’interpretació Gaudí Centre Reus i a l’emblemàtica casa Navàs.

Amics de Riba-roja, amfitrió i organitzador del programa “Catalonia Traditions and History”, enfoca l’estada dels grups de Grampus que ens visiten com una immersió en la nostra cultura i tradicions, així, junt amb les activitats que es poden considerar més cultural o de coneixement del patrimoni i la història, també destaquen les activitats que tenen com a objectiu apropar-los a la nostra gastronomia, com la participació en la festa de la Clotxa, la degustació de productes autòctons o del nostre folklore, com un taller d’introducció a la sardana.

Riba-roja d’Ebre és l’únic destí de l’estat inclòs en programa PRIDE (Partnership for rural Improvement & Development in Europe), juntament amb els de Xipre, Romania, França, Republica txeca, Turquia i Eslovènia i Alemanya.

Al juny arribarà un nou grup d’estudiants

El mes de juny tornarem a acollir a Riba-roja un grup de 8 estudiants de GRAMPUS Heritage & Training, que durant tres setmanes dies faran un ERASMUS + sobre els forns d’oli de ginebre i la cultura i història local.

Centraran la seva activitat en l’excavació i consolidació de diversos forns d’oli de ginebre, endegada ja fa uns anys, sota la direcció i supervisió dels arqueòlegs Marina Prats i Òscar Escala de l’empresa ILTIRTA arqueologia.

Grampus Heritage and Training Ltd és una organització sense ànim de lucre amb seu al nord-oest d’Anglaterra. Des de l’any 1997 es dedica a la gestió i promoció de projectes europeus relacionats amb la cultura, el patrimoni, l’arqueologia i el medi ambient. Són promotors del Programa Erasmus + i ofereixen oportunitats de formació finançades mitjançant aquest programa a estudiants del Regne Unit, graduats recents i treballadors joves.