L’exposició “Oli de Ginebre. Remei i patrimoni” apropa l’entorn geogràfic de Riba-roja d’Ebre a les comarques tarragonines

  • La mostra, produïda per la Diputació de Tarragona, es pot veure fins al 13 de maig al Palau Bofarull de Reus
  • Coordinada per Amics de Riba-roja i dissenyada per l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació, la mostra itinerarà per diferents municipis i institucions tarragonines

El Palau Bofarull de Reus acull fins al 13 de maig l’exposició “Oli de Ginebre. Remei i patrimoni”, que mostra l’entorn geogràfic de Riba-roja d’Ebre, on la producció d’aquest oli de propietats terapèutiques va tenir especial rellevància des del segle XVII fins a principis del XX.

La mostra, coordinada per Josep Jordan, Dolors González Cabré, Josep Blanch i Josep Aguilà totes ells membre de l’associació Amics de Riba-roja, ha estat dissenyada per l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, produïda pel Servei d’Assistència al Ciutadà de la Diputació.

Fins al Palau Bofarull també s’hi va a acostar una nodrida representació de riba-rojanes i riba-rojans residents a Reus, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant i altres localitats veïnes, a més dels veïns del poble que van viatjar fins a la capital del Baix Camp per assistir a la inauguració de la mostra.

La mostra ha estat pensada i dissenyada per ser itinerant i la Diputació de Tarragona la posa a disposició de totes les entitats, institucions i municipis que la sol·licitin.

L’oli de ginebre

L’elaboració d’aquest oli representava un complement a les feines agrícoles dels habitants de Riba-roja i permetia un aprofitament del bosc.

L’oli es produïa en uns forns construïts amb pedra seca i que eren de planta circular, amb un diàmetre de 4 a 6 metres i una alçada de fins a 7 metres, amb una olla interior feta d’argila on s’introduïen els troncs del ginebre o juníper, sobre la qual es cremaven altres fustes perquè les altes temperatures provoquessin la destil·lació de l’oli, que es recollia en una cubeta a l’exterior.

Les propietats terapèutiques de l’oli de ginebre van fer que històricament s’utilitzés com a remei per a diverses malalties humanes i d’animals, a més d’utilitzar-se per a altres usos domèstics.