Riba-roja d’Ebre s’adhereix a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya

Riba-roja d’Ebre ja és membre de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), l’associació que agrupa l’oferta de turisme industrial més àmplia de Catalunya:  museus, centres d’interpretació, antigues fàbriques o mines d’arreu del territori català.

La direcció tècnica de la XATIC ha valorat favorablement la sol·licitud del nostre municipi  d’incorporar-se a l’associació.  L’informe d’acceptació s’ha fonamentat en els forns d’oli de ginebre així com la resta de patrimoni protoindustrial de construccions en pedra seca del municipi, com els forns de calç, els pous de gel i les teuleries. També s’ha valorat especialment la celebració anual de la fira de l’oli de ginebre i l’emplaçament a Riba-roja del pantà i les instal·lacions hidràuliques que comporta.

La incorporació del nostre poble a aquesta associació és una bona noticia ja que suposa una magnifica plataforma de difusió, no tan sols dels forns d’oli de ginebre, motiu pel qual l’entitat va manifestar el seu interès, sinó del municipi en general, la seva cultura i el seu paisatge.

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, amb seu a Terrassa, es va fundar el 2006, i actualment en formen part  més de 25 municipis que tenen en comú un important i variat llegat industrial. Aquest llegat permet conèixer a fons la revolució industrial del nostre país i, amb ella, la transformació del territori i de la societat de la Catalunya contemporània.

La XATIC té l’objectiu de generar una línia d’actuació comuna com a eina de projecció, atracció de visitants i creació d’activitat econòmica i cultural en l’entorn del turisme industrial.

Els municipis que  integren la XATIC a data d’avui són: Ascó, Balaguer, Bellmunt del Priorat, Capellades, Cardona, Castellar de n’Hug, Cercs, Esplugues de Llobregat, Gironella, Granollers,  Guardiola de Berguedà, Igualada, Isona i Conca Dellà, La Pobla de Lillet, La Pobla de Segur, La Torre de Capdella, L’Escala, Manresa, Mataró, Montcada i Reixac, Móra la Nova, Palafrugell, Palau-solità i Plegamans, Puig-reig, Salàs de Pallars, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Sadurní d’Anoia, Sarroca de Bellera, Sitges, Talarn, Tavascan, Terrassa, Torrebesses, Torrelavit, Tremp, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.