“Amics de Riba-roja” ha participat aquest cap de setmana en tres jornades sobre patrimoni i memòria popular
L’interès pels forns d’oli de ginebre és creixent. Ho demostra el fet que aquest cap de setmana Amics de Riba-roja ha estat convidada a parlar-ne simultàniament en tres interessants jornades en diferents punts de Catalunya: les Jornades sobre Plantes Medicinals a Vacarisses; la 1a Jornada Garriga, a Bovera i la Jornada de Cultura i Recerca Local dels territoris de parla catalana, a Igualada.
Salvador Gallart i Josep Alió, introduïts per Francesc Esteve, han presentat a Vacarisses la ponència “Virtuts i tradició de l’oli de ginebre” en el marc d’una jornada sobre plantes medicinals i remeis populars que pretén recuperar i fer arribar la cultura de las plantes a la població. Les jornades són una iniciativa de la Coordinadora d’Entitats de la Memòria Popular a Catalunya, que té com a objectiu acollir i donar visualització de les entitats o persones que treballin a l’entorn de la memòria popular a Catalunya.
Salvador Gallart, va estructurar la seva intervenció apuntant algunes dades bàsiques el nostre municipi, presentant l’associació Amics de Riba-roja -que des de que va descobrir el primer forn, allà per l’any 2015, no ha afluixat en el seu interès de vetllar per la seva recuperació, conservació i per donar-los a conèixer en el major nombre de fòrums possibles- i ha continuat amb una acurada descripció dels forns d’oli de ginebres, des de els elements que l’integren, el mètode per a l’obtenció de l’oli, la seva comercialització i els seus usos i propietats terapèutiques.
Per la seva banda, Josep Alió, convençut que els forns poden servir com a reclam i palanca per explicar el nostre territori i el nostre paisatge, ha presentat el “sistema interactiu dels forns d’oli de ginebre”. Es tracta d’una completíssima eina de treball, consistent en un sistema interactiu amb un encaix territorial en les terres de l’Ebre, la Ribera d’Ebre i Riba-roja d’Ebre i els seus entorns. L’eina aporta una visió continua i transversal del territori que, a partir de la superposició de plànols de diferents èpoques, complementats amb fotografies, mostren l’evolució i transformació del territori al llarg dels anys. Aquest sistema, ajuda, en paraules d’Alió, a “saber escoltar i llegir correctament el territori, el lloc i l’entorn, on qualsevol element del patrimoni és indestriable del paisatge”,l’objectiu és establir criteris i accions dirigides a millorar el coneixement de l’evolució i transformació del nostre territori amb el riu com a fil conductor. Es tracta, en definitiva, de posar a l’abast de tothom un sistema interactiu des del qual crear a un projecte cultural, educatiu i social basat en una economia circular, inclusiva i sostenible.
Durant el mateix cap de setmana, Bovera, ha estat l’escenari de la 1a Jornada Garriga “Terres de Trobada”, organitzades pels Centres d’Estudis de Les Garrigues, de la Ribera d’Ebre i del Segrià i que te com a objectiu fomentar un espai de debat on reflexionar i dialogar sobre quines són les febleses i potencialitats de la comarca i comarques limítrofs.
Amics de Riba-roja també hi ha estat present amb l’exposició “Forns d’oli de ginebre” i la ponència “Els forns, l’oli de ginebre i Quimet del Recader, a càrrec de l’arqueòloga Marina Prats, directora del camp de treball del grup d’estudiants de GRAMPUS que l’estiu passat van dur a terme les excavacions a diversos forns.
Finalment, “Amics de Roba-roja” també han estat convidats a les Jornades de Cultura i Recerca Local dels Territoris de parla catalana, organitzades per l’Institut Ramon Muntaner i que s’han celebrat a Igualada.
En definitiva, un cap de setmana intens, amb presència dels forns i de Riba-roja en diversos espais que fan palès els resultats de la tasca constant i incansable dels Amics de Riba-roja per donar a conèixer el nostre poble, el seu paisatge i el seu patrimoni arreu.