Un pas endavant en la preservació dels forns d’oli de ginebre

  • Una jornada tècnica celebrada a la Universitat Rovira i Virgili avalua i aprofundeix en les estratègies plantejades en el conjunt dels forns d’oli de ginebre de Riba-Roja d’Ebre

L’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA URV) ha acollit la jornada “Els Forns d’oli de ginebre. Plans estratègics com a eina de preservació, valorització i divulgació del patrimoni material i immaterial”. El seminari te l’objectiu d’enriquir el Pla Estratègic de Conservació amb l’experiència de diferents agents vinculats a la conservació i difusió del patrimoni etnològic a Catalunya. Es tracta d’una sessió tècnica, on avaluar i aprofundir en les estratègies plantejades en el conjunt dels forns d’oli de ginebre de Riba-Roja d’Ebre.

Durant la jornada s’ha presentat la metodologia desenvolupada per Iltirta Arqueologia i l’ETSA URV per a l’avaluació dels forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre. Aquesta eina permetrà establir prioritats en les futures intervencions arqueològiques, tant d’excavació com de conservació i restauració.

Cèlia Mallafrè, doctora en Arquitectura i coordinadora d’aquesta part del projecte, ha obert la jornada. Amb set anys de col·laboració intensa, Mallafrè ha liderat treballs de recerca, memòries tècniques i etnohistòriques, i ha estat al capdavant de la digitalització dels forns, entre altres tasques. La seva experiència i dedicació han estat fonamentals per donar visibilitat als forns d’oli de ginebre en l’àmbit acadèmic i patrimonial.

Un dels moments centrals de la jornada ha estat la presentació de la  “Proposta metodològica d’avaluació dels forns d’oli de ginebre del municipi de Riba-roja d’Ebre”, a càrrec de Marina Prats, arqueòloga del projecte. Aquesta proposta combina criteris científics i patrimonials per analitzar aspectes com l’estat de conservació, la vulnerabilitat estructural i el potencial turístic de cada forn. Aquesta eina, que integra dades tècniques i culturals, permetrà optimitzar les intervencions futures i assegurar la protecció d’aquest patrimoni únic.

Les aportacions de l’arqueòleg Josep Gallart i l’arquitecta Anna Ibarz han completat una jornada on s’ha posat en relleu la importància dels plans estratègics com a eina de preservació, valorització i divulgació del patrimoni material i immaterial  a l’hora que s’ha remarcat la necessitat de col·laboració interdisciplinària per garantir la preservació del patrimoni.

El treball presentat és fruit d’un encàrrec de la Direcció General de Patrimoni, amb la participació d’Amics de Riba-roja, Iltirta Arqueologia i l’ETSA URV. Les conclusions finals es donaran a conèixer l’11 de desembre al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, en un acte que promet consolidar aquest projecte com un referent en la gestió i valorització del patrimoni cultural.

Amb aquesta iniciativa, es fa un pas decisiu per preservar i donar a conèixer els forns d’oli de ginebre, un tresor del territori que mereix ser protegit i compartit amb futures generacions.