Arquitectes especialitzats en urbanisme i paisatge visiten Riba-roja per conèixer els forns d’oli de ginebre

  • Una jornada intensiva posa en valor aquest projecte com a model de patrimoni integrat en el territori

Un grup de 18 arquitectes especialitzats en urbanisme, territori i paisatge han visitat Riba-roja d’Ebre per conèixer de prop el projecte dels forns d’oli de ginebre, un patrimoni únic que combina tradició i sostenibilitat. La majoria dels participants, provinents de diverses parts de Catalunya, però majoritàriament de la demarcació de Tarragona,  tenen una dilatada experiència com a arquitectes en l’administració pública, municipal, comarcal i autonòmica, i alguns d’ells també han desenvolupat la seva trajectòria en l’àmbit de la docència.

La visita, organitzada per l’associació Amics de Riba-roja sota la coordinació de Josep Alió, ha comptat amb el suport dels membres de l’entitat encapçalats pel seu president Josep Aguilà, Ramon Puig, Salva Orta, Antonio Pérez i David Alió, així com l’arquitecta investigadora Cèlia Mallafrè. Els arquitectes han començat el recorregut al Centre d’Interpretació provisional dels forns, on han pogut observar una rèplica detallada d’aquestes estructures, creada per Antonio Pérez.

Cèlia Mallafré ha estat l’encarregada d’oferir una explicació tècnica centrada en l’estructura dels forns, mentre que Josep Alió ha presentat les línies mestres del projecte, posant èmfasi en la seva dimensió territorial i paisatgística. Alió ha destacat que aquesta iniciativa transcendeix l’àmbit local, oferint un model de protecció patrimonial que involucra la comunitat. “No només volem posar en valor els forns, sinó que els considerem una font d’identitat i una oportunitat de futur, tant per a Riba-roja com per al seu entorn”, ha subratllat.

El projecte dels forns d’oli de ginebre es desenvolupa en quatre àmbits: la documentació, recuperació i conservació de les estructures; el seu vessant educatiu i pedagògic; la promoció d’un turisme sostenible; i la creació d’un sistema interactiu per difondre el patrimoni a través dels valors del territori.

Després de la visita al centre, els participants s’han desplaçat en barca fins al forn de les Fosses, un trajecte que ha captivat el grup per la seva bellesa paisatgística i va posar en relleu el potencial turístic del projecte. La jornada ha continuat amb un dinar al Poliesportiu i ha conclòs amb un recorregut pel casc antic del poble i els miradors del carrer Sequer, que han servit de colofó a una experiència enriquidora.

“La resposta entusiasta dels arquitectes ens omple d’energia, entusiasme i confiança que anem pel bon camí per fer valdre aquest patrimoni únic”, ha conclòs el president d’Amics de Riba-roja, Josep Aguilà, al final de la jornada.