XIV Congrés de la CCEPC: Els rius: territori, societat i cultura

  • Amics de Riba-roja presenta una comunicació de Cèlia Mallafré i Josep Alió sobre els forns d’oli de ginebre de Riba-roja

Aquest cap de setmana, Tortosa ha estat escenari del XIV Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), una trobada coorganitzada amb l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) que ha reunit especialistes de diversos camps per aprofundir en el tema central, “Els rius: territori, societat i cultura”. L’edició d’enguany ha abordat els rius des de perspectives geogràfiques, ecològiques, socials i culturals, amb l’objectiu de donar una visió àmplia i integradora sobre la influència d’aquests espais naturals en l’evolució i identitat dels territoris.

El congrés s’ha estructurat en tres àmbits: els rius com a camí i eix de connexió, els rius com a recurs econòmic i ambiental, i els rius com a símbol d’identitat. En aquest marc, Amics de Riba-roja ha aportat una ponència de Cèlia Mallafré i Josep Alió titulada “Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja: patrimoni cultural com a model de cooperació amb entitat pròpia, història, territori i paisatge ebrenc”. Aquesta comunicació, emmarcada en l’àmbit dels rius com a tret identitari, ha destacat la importància dels forns d’oli de ginebre com a elements patrimonials que connecten amb el territori i la cultura de l’Ebre.

El debat s’ha enriquit amb una taula rodona dedicada a la relació entre els rius i la literatura. Moderada per Josep Santesmases, del Centre d’Estudis del Gaià, la sessió ha comptat amb la participació Josep Sebastià Cid (Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre), Jordi Oviedo (Universitat de València) i Ignasi Aldomà (Universitat de Lleida), aportant reflexions que uneixen la dimensió simbòlica dels rius amb la seva influència en la creació literària i l’imaginari col·lectiu.

La comunicació d’Amics de Riba-roja, que serà recollida a les actes del congrés, posa en valor el rol fonamental del patrimoni cultural com a fil conductor entre història, territori i identitat, contribuint a construir una consciència col·lectiva sobre la importància de preservar aquests testimonis únics del nostre passat i el seu impacte en el present.