Amics de Riba-roja participa a la jornada divulgativa de l’exposició “Dues pedres. Paisatges persistents” a Tortosa

  • Josep Jordan presentarà la ponència “Cooperació territorial a través del patrimoni, una identitat compartida” en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni
  • Els forns d’oli de ginebre estan inclosos en la catalogació de construccions en pedra seca elaborada per l’Observatori del Paisatge de Catalunya

Amics de Riba-roja d’Ebre ha estat convidada a participar a la jornada divulgativa de l’exposició “Dues pedres. Paisatges persistents” en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni. Josep Jordan oferirà la ponència “Cooperació territorial a través del patrimoni, una identitat compartida”, dissabte 26 d’octubre a les 11:00 h. al Palau Oliver de Boteller (c. Ferran, 4) de Tortosa.

Aquesta jornada, organitzada per diverses entitats culturals, posa el focus en la importància de la pedra seca com a tècnica constructiva ancestral que ha definit gran part dels paisatges rurals de Catalunya. La conferència de Josep Jordan explorarà com aquest patrimoni en general i els forns d’oli de ginebre en particular, poden esdevenir una eina de cohesió territorial i identitat compartida.

L’Associació Amics de Riba-roja d’Ebre ha jugat un paper crucial en la catalogació dels forns d’oli de ginebre com a construccions de pedra seca, un fet que justifica la nostra presència en aquestes jornades. Aquesta fita es va assolir gràcies al suport i interès de  l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili. L’any 2016, durant una jornada de treball a Olot per classificar la pedra seca de Catalunya, el professor Sergio Coll va defensar amb convicció que els forns d’oli de ginebre mereixien formar part d’aquest catàleg, una proposta que inicialment va ser sostinguda gairebé en solitari. Avui, aquesta catalogació és una realitat que posa en valor un element únic del nostre patrimoni.

El programa també inclou altres ponències rellevants, com la de Marc Ballester Torrents, antropòleg de Prisma Cultural, i la de Cèlia Mallafrè Balsells, arquitecta i professora de la Universitat Rovira i Virgili. La jornada conclourà amb una taula rodona sobre l’ofici d’apanyar pedra i una demostració pràctica per part de mestres marginadors.

L’exposició Dues pedres. Paisatges persistents vol destacar la vigència i importància de la tècnica de la pedra seca, no només com a patrimoni cultural, sinó també com a font d’inspiració per afrontar els desafiaments contemporanis.

L’art de la pedra seca fou inscrit a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco el 28 de novembre de 2018. Catalunya va formar part, des del primer moment, de l’equip transnacional redactor de la candidatura; no en va, el Mediterrani en general i Catalunya en particular, és una de les zones més riques del món en construccions de pedra seca.