Amics de Riba-roja al Dia Internacional dels Museus

L’associació presenta el projecte dels Forns d’Oli de Ginebre al Museu de Mequinensa

Amics de Riba-roja han estat convidats pels Museus de Mequinensa per a participar en la celebració del Dia Internacional dels Museus. L’esdeveniment, que ha tingut lloc aquest diumenge, ha ofert aquesta plataforma a tres membres de l’associació: Josep Aguilà, Salvador Gallart i Josep Alió, qui han presentat el projecte dels forns d’oli de ginebre en el qual l’associació treballa des de fa més de 15 anys.

La presentació ha anat precedida de la projecció del documental sobre els forns produït pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, estrenat fa només uns mesos.

El fil conductor de la xerrada ha volgut emfatitzar que els forns d’oli de ginebre lluny de delimitar-se al nostre municipi, s’estenen per tot el territori adjacent. Tot i que Riba-roja és reconeguda com el municipi que acumula la quantitat més gran de forns d’oli de ginebre localitzats i millor conservats, la presentació ha subratllat la presència d’aquestes estructures en altres municipis del territori, com Flix, Vinebre, la Fatarella, Bovera, La Granadella, la Palma d’Ebre, Vilalba dels Arcs i Nonasp.

D’entre aquests descobriments, una troballa a Mequinensa, que també figura als arxius de la Paeria que registren l’activitat  comercial d’aquest producte, ha captivat l’atenció dels investigadors i la curiositat dels mequinensans. Aquesta construcció, tot i presentar algunes diferències estructurals respecte als forns de Riba-roja, ha aixecat especulacions sobre la possibilitat que es tracti d’un forn d’oli de ginebre, posant de manifest la connectivitat històrica i cultural entre els municipis de la zona.

L’acte d’avui, que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Mequinensa, el regidor de cultura, el director dels Museus de Mequinensa, la presidenta de l’associació cultural de Mequinensa i la presidenta del Centre Estudis Baix Cinca, ha significat més que una simple presentació. Ha servit com a plataforma per enfortir els llaços entre Riba-roja i Mequinensa, fomentant la col·laboració, la preservació del patrimoni i la difusió a partir d’un signe d’identitat compartit: el riu Ebre.