Amics de Riba-roja impulsa el Punt local de Flora Catalana de la Ribera d’Ebre per preservar el seu patrimoni natural

  • La primera sortida etnobotànica serà el 18 de maig i se centrarà en l’ametller

El punt local de la Ribera d’Ebre de Flora Catalana, impulsat per Amics de Riba-roja, és un testimoni de l’aposta per la preservació del nostre llegat natural. Amb el propòsit de fomentar el coneixement sobre la flora autòctona de la zona, l’associació s’uneix a aquesta iniciativa de Flora Catalana.

El projecte té com a objectiu principal reunir entusiastes de la cultura etnobotànica i la botànica local de la Ribera d’Ebre. Mitjançant sortides i activitats organitzades a través de Flora Catalana, es promourà la descoberta de la riquesa vegetal del territori.

Aquesta col·laboració entre Amics de Riba-roja i Flora Catalana reflecteix l’esperit de cooperació i compromís amb la conservació del nostre entorn natural, alhora que promou l’educació ambiental i el gaudi de la natura entre la comunitat local.

Primera sortida etnobotànica del Punt Local de Ribera d’Ebre: “L’ametller. Més enllà de la producció”

El pròxim dia 18 de maig, el Punt Local de Ribera d’Ebre durà a terme la seva  sortida titulada “L’ametller. Més enllà de la producció”. L’ametller és un arbre que forma part dels nostres records. Podrem copsar el seu aroma, bellesa i gust. Parlarem de com la humanitat l’ha utilitzat al llarg de la història. Veurem les parts de l’ametller que es poden utilitzar i amb quina finalitat. Si voleu saber més d’aquest arbre aquesta sortida us sorprendrà i us ajudarà a conèixer millor a aquest gran desconegut.

Ens trobarem a les 10 del matí a la plaça de la Vila de Riba-roja d’Ebre. La passejada, d’uns 5 quilòmetres i 2 h. 30′ de durada aproximada, transcorrerà per un terreny pla i sense dificultats. Iniciarem el recorregut per un camí a la vora del riu Ebre que ens permetrà fer un tast del bosc de ribera: pollancres, salzes, lliris i canyars. Després continuarem per terres de conreu on, als marges dels bancals, ens aturarem per conèixer algunes de les espècies de la nostra vegetació autòctona i aprofundir en el coneixement del protagonista de la jornada: l’ametller.

És necessària inscripció prèvia en aquest enllaç.

L’associació Flora Catalana

Flora Catalana és una associació, sense ànim de lucre i més de17.000 socis, que organitza el treball voluntari de persones que estimen la natura, amb la finalitat de recollir informació, tant de caràcter botànic com etnobotànic, relacionada amb la flora de Catalunya i la cultura que, històricament, s’ha desenvolupat al seu voltant. L’objectiu d’aquest recull és d’acabar fent una labor social de difusió i conscienciació.

Els canals actuals de difusió de l’associació són els següents:

  • La web de l’associació (www.floracatalana.cat) conté una extensa galeria d’imatges obtingudes amb tècniques de fotografia de camp i laboratori. El catàleg de plantes vasculars que ofereix aquesta web ha esdevingut un referent tant per al món universitari com per als aficionats al món de les plantes.
  • Les sortides, exposicions i formacions organitzades pels grups locals que Flora Catalana té dispersos arreu del territori català.
  • Una revista digital que es vol difondre per tot el territori català amb la doble finalitat de potenciar la voluntat pedagògica de l’associació i de cohesionar els col·lectius vinculats al món vegetal.

Descobrim la riquesa natural de la nostra comarca

Amics de Riba-roja estem en una constant recerca de connexió amb el nostre paisatge i entenem que una de les millors maneres de fer-ho és a través de l’exploració de la flora que ens envolta. Amb la creació del punt local de Flora Catalana a Ribera endeguem un projecte il·lusionant que ens portarà a descobrir la bellesa i la importància de les plantes, arbres, arbustos i flors que conformen la vegetació del nostre paisatge.

A través dels itineraris etnobotànics i botànics i activitats de formació i tallers podem assolir aquests objectius:

  1. Enriquir el nostre coneixement: Cada planta té la seva història, la seva utilitat i la seva bellesa única. Aprendre sobre la flora local et permetrà comprendre millor el món que t’envolta i et donarà una nova apreciació per la biodiversitat que ens envolta.
  1. Compartir coneixements: Hi ha molta gent amb coneixements sobre la flora de la Ribera: noms de plantes, característiques, anècdotes, usos tradicionals d’aquestes. El Punt Local vol ser un espai per aplegar i compartir coneixements fent d’aquests itineraris i els tallers una oportunitat única per enriquir-nos mútuament amb la saviesa de la comunitat.
  2. Millorar la nostra salut i benestar: La natura ens proveeix no només d’un espectacle visual, sinó també de recursos medicinals inestimables. Descobrir les propietats medicinals de les plantes t’obrirà les portes a un món de remeis naturals i cura personal.
  3. Aprendre sobre alimentació conscient: Conèixer les plantes comestibles de la nostra regió ens connecta amb una forma d’alimentació més conscient i sostenible. Descobrirem nous sabors i aprendrem a identificar plantes que poden enriquir la nostra dieta diària.
  4. Preservar el patrimoni: En conèixer i apreciar la flora local, ens convertim en guardians del nostre patrimoni botànic. Cada planta és una part inestimable del nostre ecosistema, i en entendre la seva importància, contribuïm a la seva conservació i protecció per a les generacions futures.