El rol de les comunitats en la salvaguarda del patrimoni cultural: una jornada de reflexió

  • La jornada, organitzada pel COMCA Museu i Amics de Riba-roja, obre un espai de reflexió sobre el nou paradigma que situa les entitats i associacions com a actors destacats en gestió del patrimoni  

Dissabte dia 9 de març, Cabrils (Maresme) va acollir la “Jornada de Patrimoni: El paper de les comunitats en la preservació cultural”, organitzada conjuntament pel Museu Comunitari de Cabrils (COMCA) i Amics de Riba-roja. L’esdeveniment va posar de manifest, a través de l’exposició de casos concrets, com les comunitats i entitats locals cada cop tenen un paper més rellevant en la preservació i gestió del patrimoni cultural, o bé com a reforç a les institucions i en molts casos independentment d’elles.

La jornada es va estructurar en dues parts, una primera amb l’exposició de casos concrets presentats per les entitats convidades i una segona part dedicada a l’anàlisi i la reflexió a partir d’una taula rodona on tant les entitats convidades com el públic assistent van obrir un debat sobre el paper de la participació ciutadà en la gestió del patrimoni.

Va obrir les intervencions Montse Riu dels Amics de la Vall de Caboet, associació que centra la seva activitat en la salvaguarda del patrimoni de la vall amb projectes com la recuperació de l’església de Sant Serni o la valorització del Manuscrit dels greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet, com un dels primers documents en català coneguts.

Josep Alió, d’Amics de Riba-roja, va compartir les diverses actuacions dutes a terme per l’entitat en la recuperació, catalogació, conservació i difusió dels forns d’oli de ginebre de la Ribera d’Ebre, posant èmfasi en la importància del patrimoni com a element cohesionador del territori i forjador d’identitat.

Montse Piñeiro, gestora del Centre de visitants de La Garriga, va abordar la interpretació del patrimoni a La Garriga, subratllant la importància de comprendre i comunicar el patrimoni arqueològic, modernista i industrial del territori a través del projecte La Garriga Invisible.

Jordi Montlló i Laura Bosch, del Museu Comunitari de Cabrils (COMCA), van compartir la seva experiència en l’articulació de la consciència comunitària entorn del patrimoni erigit en el seu entorn a través de la recerca i el treball en xarxa.

La jornada va culminar amb l’exposició de Jesús Fernández sobre l’experiència de La Pinte-ecomuséu a Astúries. El projecte parteix de la recuperació del patrimoni per aconseguir el desenvolupament  de la zona amb accions col·lectives que busquen la implicació de la comunitat, les administracions, l’església o els mateixos veïns, a través de la recuperació de la memòria oral o l’organització de visites guiades a la zona.

Durant la taula rodona, moderada per Jordi Abella Pons, director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu es van posar de manifest alguns dels reptes i problemes als quals han de fer front  les comunitats en la seva tasca a motor fonamental en la gestió del patrimoni. Entre les més citades, com incrementar la participació i implicació social en els projectes,  les dificultats derivades de l’heterogeneïtat de les comunitats i el repte del relleu generacional. Tot i això, s’ha identificat l’administració com a principal obstacle, amb freqüents barreres burocràtiques i manca de suport.

Malgrat els obstacles, les entitats locals han reafirmat el seu compromís en la lluita per estudiar, preservar, comunicar i divulgar el patrimoni. Els organitzadors, el COMCA i Amics de Riba-roja, han rebut felicitacions per l’èxit de l’esdeveniment i la seva contribució a la posada en comú dels reptes i èxits de les iniciatives locals en la gestió del patrimoni.

Les jornades han comptat amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner, Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya, Ecomuseu de les Valls d’Àneu, l’Associació de Professionals de la Museoecologia de Catalunya, La Ponte, Associació d’Amics de la Vall de Caboet, La Garriga i l’Ajuntament de Cabrils.