Autoritats del Departament de Cultura visiten els Forns d’Oli de Ginebre a Riba-roja per impulsar-ne la conservació i la difusió

  • La directora general de Patrimoni Cultural i la subdirectora general del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic impulsen la iniciativa per protegir i promoure el llegat dels històrics forns

La directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, acompanyada de la subdirectora general del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic, Marina Miquel, han visitat aquesta setmana Riba-roja d’Ebre amb l’objectiu de conèixer de primera mà els forns d’oli de ginebre i posar-se al dia de totes les actuacions dutes a terme els darrers anys per Amics de Riba-roja relacionades amb la recuperació, inventariat, conservació i difusió d’aquestes singulars construccions.

La visita, organitzada per Amics de Riba-roja amb un marcat caràcter tècnic, ha comptat amb la presència del primer tinent d’alcalde del municipi, Miquel Cervelló, així com els arqueòlegs responsables de les excavacions dels forns, Marina Prats i Òscar Escala, i els col·laboradors de la Universitat Rovira i Virgili, Cèlia Mallafrè i Agustí Costa, autors de diversos treballs i estudis relacionats amb la digitalització dels forns. Per part d’Amics de Riba-roja hi ha assistit el seu president, Josep Aguilà, l’expresident, Antonio Castellví i Salvador Orta, Manolo Biol, Antonio Pérez i Maria Rosa Garcia.

Abans de la visita sobre el terreny, les autoritats del Departament de Cultura han rebut una acurada presentació de l’estructura i funcionament dels forns a través de la maqueta que Amics de Riba-roja utilitza per a les seves presentacions. La jornada ha continuat amb la visita al forn de Mariano Balances, que, gràcies al seu bon estat de conservació, ha permès, no només contemplar la seva estructura externa, les parts que l’integren i les seves dimensions, sinó també ingressar a l’interior per observar la cambra de combustió. Ambdues responsables han quedat fascinades per la singularitat d’aquestes construccions i han expressat la seva admiració per la professionalitat i solvència dels treballs fets fins al moment.

Seguidament, s’han dirigit al forn de Quimet del Recader, on, després de tres anys consecutius, enguany han conclòs les excavacions i tasques de consolidació. Els arqueòlegs d’Iltirta han estat els encarregats d’explicar amb tot detall les intervencions realitzades en aquest forn. En aquest punt, la subdirectora Marina Miquel s’ha compromès amb els arqueòlegs a treballar conjuntament per iniciar una nova fase de consolidació dels forns amb la finalitat d’evitar-ne el progressiu deteriorament.

Tots els assistents han acordat reunir-se pròximament a la seu de la Direcció General de Patrimoni Cultural, on, a banda de tractar amb més detall la magnitud del projecte dels forns d’oli de ginebre, determinaran un pla d’acció, marcaran les principals prioritats i establiran un cronograma de les futures intervencions en aquests forns, que enguany seran declarats Zona d’Interès Etnològic (ZIE) en la categoria de bé cultural d’interès nacional.