FOCS 2016

Des d’aquesta tribuna i a títol personal, vull felicitar l’Alcalde, Corporació Municipal i especialment la Regidoria de Festes pel conjunt d’actes tan ben organitzats, que novament m’han fet gaudir d’aquesta especial Festa Major.
Cal reconèixer que ha estat un pastís molt ben adobat, ornat finalment pel magnífic i espectacular castell de focs encès des del campanar de l’església.
Aquestes paraules d’admiració i reconeixement neixen arran la polèmica sorgida a mitjans de juny de si era o no convenient i adequat disparar el castell de focs des de l’església.
Reunit, per aquest motiu, el Consell d’Obres de l’església, se’m va encomanar un informe tècnic. En aquest informe es van analitzar científicament els pros i contres d’aquest fet.
Ningú posa en dubte que el lloc escollit és alhora emblemàtic i cèntric, i l’efecte visual és d’una plasticitat que deixa bocabadats a propis i forans.
Ara bé, també tenim els efectes que les ones de xoc dels petards produeixen en els murs de carreu, carreuons i maçoneria de les façanes i campanar de la nostra església. I sobretot, la malmesa que es fa a la teulada pel trànsit elevat del personal que munta i desmunta el castell (encara a dia 28 d’agost hi ha teules trencades d’altres anys).
Llegit i comentat l’informe tècnic i escoltades totes les opinions, el Consell d’Obres de l’església li va transmetre a mossèn Miquel la no conveniència de seguir fent el castell de focs des d’aquest lloc.
El poder espiritual (mossèn Miquel) amb aquest encàrrec enverinat, es va reunir amb el poder polític (Antonio Suárez) i amb molta habilitat, per part de tots dos, van saber arribar a un acord de dos punts:
a) Disminuir la potència dels petards del castell.
b) Que no es transitaria per la teulada.
El Consell d’Obres, el mes de juliol, va acceptar dit acord. I dos membres del Consell es van oferir per vigilar el seu compliment.
Des d’aquí vull ser testimoni que l’acord es va complir escrupolosament i felicitar tant a mossèn Miquel com al nostre alcalde Antonio Suárez per haver sabut trobar punts de confluència en aquests dies tan mancats de diàleg.

Antoni Bladé