(BCIL) Els forns d’oli de ginebre i el pou de gel.

Des d’Amics de Riba-roja d’Ebre us informem de l’aprobació per part del Concell Comarcal de la declaració de BCIL’s dels forns d’oli de ginebre i el pou de gel al nostre municipi.

Redacció extreta de la web del Ajuntament: <<enllaç>>
Video extret de: Canal21Ebre

“Els onze forns d’oli de ginebre i el pou de gel de Riba-roja d’Ebre ja són Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). La proposta va ser aprovada aquest dimecres, per unanimitat, al ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. D’aquesta manera es dóna punt i final a la gestió iniciada per l’Ajuntament ja que, en ser un municipi petit, ha requerit del tràmit comarcal.

En aquest sentit, l’alcalde, Antonio Suárez, va ressaltar durant el ple que la declaració és una “molt bona notícia” tant per al poble com per a la comarca, i va destacar “la magnífica feina etnològica feta per un grup de voluntaris del municipi, els Amics de Riba-roja, que han descobert tota una indústria al voltant de l’oli”. A la vegada, va apuntar que tot plegat “posa en valor el patrimoni de pedra seca de Riba-roja”, que pot esdevenir un “potencial atractiu turístic” per al poble i la comarca.

Valor afegit al patrimoni local

Les estructures que s’han declarat BCIL són dotze construccions de pedra seca ubicades en diferents indrets del terme municipal. En concret, es tracta d’un pou de gel situat a la partida de Delaguà, prop de santa Madrona, i onze forns d’oli de ginebre ubicats per tot el terme, dos d’ells a Berrús. A més, dos d’aquests forns fan set metres d’alçada i són coneguts, per la seva grandària, com a catedrals.

Tots ells van ser localitzats i inventariats gràcies a la tasca de l’entitat local Amics de Riba-roja, amb el suport del consistori, amb l’objectiu de contribuir a la seva conservació i valorització com a actiu visitable. Així, com a primer pas per a l’estudi d’aquest vestigi d’una activitat industrial de fa dos o tres segles, van recopilar fotografies i també el testimoni de gent del poble que coneixia de la seva existència i ús.

Un cop aconseguit el reconeixement, des de l’entitat es plantegen aprofundir en l’estudi d’aquestes construccions, senyalitzar-les i, fins i tot, organitzar visites guiades, ja que algunes es troben en molt bon estat de conservació.”