Amics de Riba-roja, presents a la presentació de la targeta digital de les actes de la XVIII Jornada d’Etnologia

  • L’entitat continua guanyant presència en fòrums culturals i de Patrimoni de referència

Divendres 28 de febrer es va celebrar a la sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre la presentació de la targeta digital de les actes de la XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, que porta per títol “El món mariner. Construcció naval, navegació i pesca fluvials i marítimes”, i que va tenir lloc al Museu de la Mar de l’Ebre, La Ràpita, el 2021. L’acte comptà amb la presència del director territorial de Cultura a les Terres de l’Ebre, Manel Zaera, la regidora de cultura i turisme de l’Ajuntament d’Amposta, Inés Martí, i la directora del Museu de les Terres de l’Ebre, Elena Fabra.

Aquesta edició de la Jornada d’Etnologia es va centrar en El món mariner. Construcció naval, navegació i pesca fluvials i marítimes, amb l’objectiu de difondre els coneixements tècnics, les pràctiques professionals i les formes de vida relacionades amb aquestes activitats. Es van presentar diverses comunicacions sobre la història i les tradicions vinculades a la construcció naval, la navegació i la pesca en l’entorn de les Terres de l’Ebre, destacant la ponència marc El cabotatge com a dimensió social i antropològica. El cas de La Ràpita, d’Enric Garcia, director del Museu Marítim de Barcelona.

Antonio Castellvi durant la visita de la directora General de Patrimoni i l’actual consellera de Cultura al Fon de Mariano Balances

Amics de Riba-roja, una entitat que es consolida com a referent en la defensa i difusió del patrimoni cultural, també va estar representada en l’acte. Antonio Castellví, membre fundador i actiu del projecte dels forns d’oli de ginebre, hi va assistir en nom de l’associació i va aprofitar l’ocasió per donar a conèixer les darreres novetats del projecte. Entre elles, la creació del nou centre d’interpretació provisional i l’exposició itinerant Remei i Patrimoni, una proposta que està disponible per a tots els municipis de la demarcació de Tarragona que desitgin acollir-la.

Castellví va mantenir converses amb diverses figures rellevants del sector cultural, com el mateix Manel Zaera, nou director dels serveis de Cultura de les Terres de l’Ebre; Mari Carmen Jiménez i Elena Espuny, de l’Institut Ramon Muntaner; Carme Queralt, tècnica del Museu de les Terres de l’Ebre, i Elena Fabra, directora del Museu de les Terres de l’Ebre, qui ha manifestat en reiterades ocasions la seva voluntat de col·laborar amb Amics de Riba-roja i el projecte dels forns d’oli de ginebre.

Malgrat representar un petit municipi de la Ribera d’Ebre, el rigor i la solvència amb què es desenvolupa el projecte han fet que Amics de Riba-roja es guanyi un lloc en els cercles més actius i significatius en la defensa recuperació del patrimoni i l’etnologia del país.

Cartell de la XV Jornada d’Etnologia de les terres de l’Ebre celebrada a Riba-roja l’any 2017

La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, organitzada pel Departament de Cultura, el Museu de Museu de les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner, s’organitza des de l’any 2000, de forma itinerant a una de les quatre comarques del territori, amb la col·laboració d’ajuntaments i entitats locals. Té l’objectiu de fer difusió, de forma monogràfica, d’aspectes i temàtiques que giren entorn del Patrimoni Etnològic i Immaterial de les Terres de l’Ebre. Continuant amb aquesta línia, a finals d’aquest any tindrem la vintena edició d’aquestes jornades que són referent al territori.

Cal recordar que Riba-roja d’Ebre va acollir la XV Jornada d’Etnologia l’any 2017, dedicada a “Les plantes remeieres. Recol·lecció, distribució i usos tradicionals”, consolidant-se així com un municipi referent en la preservació i difusió del patrimoni etnològic.

Imatges d’una de les taules rodones de la XV Jornada d’Etnologia de les terres de l’Ebre celebrada a Riba-roja l’any 2017

La presència d’Amics de Riba-roja en aquest tipus d’actes i jornades d’abast nacional demostra que la tasca de l’entitat està deixant empremta. Malgrat representar un petit municipi de la Ribera d’Ebre, el rigor i la solvència amb què es desenvolupa el projecte han fet que Amics de Riba-roja es guanyi un lloc en els cercles més actius i significatius del patrimoni i l’etnologia del país. La feina feta al llarg dels anys i la participació en diverses iniciatives avalen un projecte ferm, amb una projecció cada cop més consolidada en el territori.