Neix a Terrassa la Coordinadora d’Entitats de la Memòria Popular de Catalunya
- Amics de Riba-roja d’Ebre entre les entitats fundadores de la nova coordinadora

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa, ha estat l’escenari de la presentació de la Coordinadora d’Entitats de la Memòria Popular de Catalunya (CEMPAC), una entitat que neix amb l’objectiu de promoure i visibilitzar la memòria oral al nostre territori. D’aquesta manera, la coordinadora vol aglutinar entitats i persones que treballen en aquest àmbit, creant una xarxa de col·laboració per preservar i divulgar la història oral, la qual fa part del llegat cultural de Catalunya.

Amics de Riba-roja d’Ebre és una de les entitats fundadores d’aquesta iniciativa, que aposta per la creació de sinergies entre associacions que treballen en l’àmbit de la cultura popular, el patrimoni i l’etnologia. La participació en aquesta coordinadora respon a la convicció que el treball en xarxa és clau per impulsar iniciatives de preservació del llegat històric i oral del nostre país, promovent la seva transmissió a les generacions futures.
El treball en xarxa és clau per impulsar iniciatives de preservació del llegat històric i oral del nostre país, promovent la seva transmissió a les generacions futures.
Amb el títol “La memòria popular a Catalunya”, l’acte, va posar a debat qüestions de la memòria popular, i s’hi van presentar els objectius i el funcionament de la CEMPAC. Durant la jornada també es van presentar ponències per tractar sobre la situació de la memòria popular, com la ponència marc a càrrec de Vicenç Villatoro; la lectura de poemes a càrrec de l’Associació de Poetes de Terrassa; la intervenció d’Eva Pinyol sobre els usos de la memòria oral o l’exposició de Jaume Sabaté sobre els orígens i objectius de la CEMPAC; el parlament de Carles Barrull, representant de l’Institut Ramon Muntaner. La trobada va concloure amb el debat obert “Cap on va la memòria popular”.






L’acte de presentació va comptar amb la presència de Josep Aguilà i Josep Alió en representació d’Amics de Riba-roja d’Ebre, que van participar en les intervencions i debats sobre la importància de la memòria popular. La presentació, a banda dels esmentats, també va reunir diverses entitats i experts del sector, com El Llibre de la Vida, Textura de Cultura, l’Observatori Sociodemogràfic de les Terres de Lleida i de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM).
Des d’Amics de Riba-roja d’Ebre reafirmem el nostre compromís en la defensa i difusió de la memòria històrica, tant en l’àmbit local com en un marc de col·laboració més ampli. Formar part de la CEMPAC representa un pas endavant per seguir treballant col·lectivament en la protecció i divulgació del nostre patrimoni cultural.