Riba-roja, un dels destins del “Bus a cegues” de la Setmana de Turisme Industrial de Catalunya

Riba-roja d’Ebre ha estat un dels 8 destins de l’activitat “Bus a Cegues”, una de les activitats més originals de la Setmana del Turisme Industrial que celebra la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) i de la qual Riba-roja és municipi associat.

Una cinquantena de persones provinents majoritàriament de Reus i Tarragona han participat en aquesta activitat que, d’una forma original i divertida, permet passar una jornada amb la família i els amics descobrint el més interessant del patrimoni industrial català d’una manera diferent.

Després de rebre la benvinguda per part de l’alcalde, Antonio Suárez, la visita ha començat amb un passeig fins a la zona d’esbarjo de La Garita, on els visitants han pogut veure una demostració de destil·lació en sec d’oli de ginebre.

L’itinerari ha seguit amb una visita al forn de Mariano Balances, un dels més de 20 forns que han estat localitzats al nostre terme municipal i que fan de Riba-roja el territori de la península amb més forns d’aquestes característiques. Atents a les explicacions, els visitants han mostrat un gran interès per aquestes originals construccions en pedra seca i per les utilitats i propietats de l’oli de ginebre i el seu ancestral mètode d’extracció.

De camí de tornada hem fet parada a Berrús. Allà, a banda de visitar l’ermita i repicar les campanes, els nostres hostes han pogut gaudir de les fantàstiques vistes del pantà de Riba-roja i el campanar de Faió, testimoni immutable de les conseqüències socials, econòmiques i ambientals que va suposar la construcció d’aquesta infraestructura per als pobles afectats.

Després d’una pausa al càmping per dinar i agafar forces, hem passejat per la senda a la vora del pantà, recuperada recentment, que arriba fins a la zona d’esbarjo de les barbacoes. La visita ha acabat a la presa de Riba-roja, on els nostres convidats han pogut copsar l’envergadura i la magnitud de la construcció, la caiguda d’aigua d’algunes de les comportes obertes i les vistes panoràmiques del pantà.

Un dia magnífic amb molt bones impressions dels nostres convidats que han quedat meravellats pel nostre paisatge i la nostra hospitalitat. Ens han promès que tornaran. Els esperem amb els braços oberts!!

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) organitza la setena edició de la Setmana del Turisme Industrial de Catalunya.  La Setmana del Turisme Industrial segueix apostant per difondre i promoure el turisme industrial com un turisme diferent, sostenible i molt més proper. Perquè, a més de poder contemplar paisatges i monuments bonics al costat de casa, ens explica i ens ajuda a conèixer com es fan les coses que ens interessen. Les que han format part de la nostra història i totes aquelles que fem servir cada dia.