Un pla estratègic marca el camí per conservar i revalorar els forns d’oli de ginebre
El MNACTEC acull una jornada sobre el futur d’aquest patrimoni singular
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha acollit la jornada “Els Forns d’oli de ginebre: Presentació dels resultats del pla estratègic com a eina de preservació, valorització i divulgació del patrimoni material i immaterial”. El treball presentat és resultat d’un encàrrec de la Direcció General de Patrimoni i s’ha desenvolupat amb una estreta col·laboració entre l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’empresa Iltirta Arqueologia i l’associació Amics de Riba-roja. Té com a objectiu garantir la conservació i el reconeixement dels forns d’oli de ginebre, elements clau del patrimoni cultural de Riba-roja d’Ebre.
La sessió ha començat amb una intervenció de Jaume Perarnau, director del MNACTEC, qui ha donat la benvinguda als assistents. Seguidament, Sergio Coll i Agustí Costa, professors de l’ETSA URV, han introduït el context històric i arquitectònic dels forns d’oli de ginebre, destacant-ne la singularitat. Per complementar aquesta introducció, s’ha projectat un vídeo produït pel museu sobre aquest patrimoni industrial. La jornada ha continuat amb la presentació del pla estratègic a càrrec de la doctora en arquitectura Cèlia Mallafré i l’arqueòloga Marina Prats.
Un pla amb objectius clars i un enfocament estructurat
Durant la seva intervenció, Cèlia Mallafrè ha destacat els dos grans objectius del pla: d’una banda, definir i prioritzar les accions de conservació per garantir la preservació dels forns i, de l’altra, establir una estratègia d’ús que asseguri la seguretat tant de les persones com del patrimoni construït. El pla s’estructura en tres grans blocs:
- Estudis de coneixement: identificació dels forns, recopilació de dades i descripció del seu estat actual.
- Categorització i priorització: aplicació d’una metodologia rigorosa que, mitjançant els índexs Patrimonial (IP) i de Necessitat (IN), permet establir quines estructures requereixen una intervenció més urgent o tenen més valor cultural.
- Pla d’actuacions: definició prioritzada dels àmbits d’intervenció, criteris de conservació, planificació econòmica i temporal, manteniment i gestió futura.
Una metodologia innovadora per a la preservació
L’arqueòloga Marina Prats ha detallat la metodologia utilitzada, basada en l’adaptació del sistema desenvolupat per David Barriero. Aquesta metodologia categoritza els forns segons dos índexs: l’Índex Patrimonial, que avalua la importància científica i patrimonial de cada forn, i l’Índex de Necessitat, que considera la urgència de restauració i el potencial turístic. Aquesta combinació d’anàlisi científica i criteris pràctics assegura una gestió més eficient i objectiva.
Els primers resultats indiquen quines estructures tenen un major valor cultural i quines requereixen una intervenció més urgent, establint una priorització clara per a actuacions futures. A més, aquest enfocament contribueix a la revalorització del patrimoni etnològic de Riba-roja d’Ebre, protegint aquest element únic del passat industrial català.
La importància de la gestió i la difusió
Més enllà de les solucions tècniques, la jornada ha posat èmfasi en la necessitat d’un manteniment preventiu rigorós i un model de gestió que impliqui tècnics, institucions i comunitat local. També s’ha destacat la importància de la sensibilització pública i l’educació, amb propostes que inclouen visites guiades, programes escolars i materials divulgatius per posar en valor aquest llegat.
Aquest pla no només assegura la preservació dels forns d’oli de ginebre, sinó que també reforça el compromís amb la difusió d’aquest patrimoni, consolidant-lo com un referent cultural i identitari del territori ebrenc.
Després de l’exposició del projecte, es va dur a terme un debat amb la participació d’experts com Agustí Costa, arquitecte i professor a l’ETSA URV; Pepi Martínez, secretària tècnica de la XATIC; i Josep Fornés, antropòleg. Les seves reflexions van posar en relleu la importància del Pla estratègic com a eina fonamental, d’una banda per garantir la preservació i divulgació del patrimoni cultural dels forns d’oli de ginebre i de l’altra per atreure l’interès implicació i complicitat de les administracions en el projecte.