Riba-roja d’Ebre, un poble que viu la sardana

Presentació del recull històric dels edeveniments sardanistes a Riba-roja d’Ebre. (1956-2012)

Realitzat per: Conxita Franquet i Ramón Codony.

Diseny gràfic: Els administradors del blog.

Manifest Sardanista

El Manifest Sardanista és un document que expressa la voluntat dels sardanistes en el compromís «amb el nostre poble i la nostra època», en el testimoniatge de l’esperit de «pau, llibertat i germanor universals que enyora la Humanitat» és el manifest elaborat per Francesc A. Izquierdo i proclamat a Manresa, el 10 de febrer de 1963, proposat, després, a l’Obra del Ballet Popular com a ideari sardanista.

En aquest document es fa referència a la sardana com a dansa d’una terra que ha esdevingut representativa i simbòlica «d’un poble insubornable que fa arribar el seu missatge d’esperança a tots els homes de bona voluntat». Per això: «Ja no és només la dansa sencera d’un poble», com la definia Maragall, sinó que ha esclatat i ha superat àdhuc el concepte de dansa per encarnar-se en símbol d’un esperit que vol acoblar tota la humanitat.

El “Manifest” s’aferma en la Carta de Declaració dels Drets Humans adoptada per les Nacions Unides i en documents de la UNESCO, per proclamar: «Creiem que l’ideal de justícia, d’ordre i de germanor està bellament representat en la sardana, i ho defensem aferrissadament com una cosa que hem de conservar i comunicar». És doncs, un Manifest d’exaltació de les virtuts humanes en paral·lel a les que expressa, ben evidents, la sardana com a dansa de Catalunya.Wikipedia